fredag 2 maj 2014

Seriös mekning

Man får vara glad för varje gång som man kommer ut i garaget. Förra helgen skulle jag städa i garaget för att förbereda för lite seriöst mekande, men fann mig trava om en virkestrave istället. För "hrpf-tonde" gången känns det som. 

Första maj ska naturligtvis respekteras, men att traska runt och vifta med röda flaggor är inte riktigt min grej, så jag förberedde mig för att göra lite arbetsklass-arbete, alltså "gör-det-själv", hemmavid.
Det där dörrhandtaget som pajade verkade som ett enkelt fel att fixa för att ta några poäng hos familjen. 

Som vanligt när jag börjar pilla med något så går saker och ting överstyr, men tro mig. Det kunde ha varit mycket värre…




Handtaget som slutade att fungera. Det var helt stumt när man försökte att trycka ner det.


Den där låskolven bara väntar på att gå i baklås när någon råkar stänga dörren. Låset var såklart fast-målat i dörren. 
Ett trick för att ta ut låset är att ta bort handtag och kåpor och sedan sätta tillbaka handtaget och dra och vicka i det tills låset lossnar.


Plopp! 
När jag skruvade isär låset började det plötsligt att fungera igen.
Universalfett på de ställen där man lätt kommer åt och olje-spray där man inte kommer åt gör susen. Först blåste jag såklart rent med tryckluft. Vanligtvis är det fjädern som har lossnat eller gått av då dessa gamla lås trilskas.


Varför tar folk inte bort handtag och kåpor över kontakter när de målar om hemma? Kan de åtminstone inte använda maskeringstape? Nejdå, det ska kladdas på bara. 
Kanske är detta orsaken till att folk får saker gjort medan jag fortfarande går runt och letar efter rätt verktyg för att ta bort färgresterna efter den senaste klåparen…


Gammal färg tas bort från själva låset medelst en Scotchbrite-trissa på borrmaskin fastskruvad i skruvstäd. 
När man väl kommer på att man kan trycka in låskolven och inte behöver slipa runt den så går det mycket lättare…


Handtag och… Kåpor (heter det så?) får en omgång med mina nya polértrissor. Autosol på en trasa funkar också men väsnas mindre och är därför per definition inte lika bra.
Ovan: Efter och före. Före och efter.


Rengjort, uppsmort och uppsnyggat handtag åter monterat i dörren. Nu med den där härliga välsmorda känslan av ett precisionsredskap. 
Egentligen skulle väl de där handtagen och kåporna ha åkte en sväng genom nickel-badet. Men som sagt: "Det här projektet kunde ha varit mycket värre".


Låskolvssidan av låset fick en dusch grundfärg och sen silver från ett par sprayburkar, och: Ja, jag maskerade både kolven och den del av låset som inte syns.
Onödigt mycket jobb för att få ett lås att funka igen kanske, och jag kommer knappast att få årets byggnadsvårdsutmärkelse, men det är ju så otroligt mycket skojigare att montera tillbaka en del som både funkar bra och ser bra ut.

Trevlig helg!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar