fredag 20 mars 2015

Modifiera strålkastare Rx-8

Det finns några andra beskrivningar på hur man gör detta på nätet, men förhoppningsvis kan jag kasta lite ljus på några funderingar som jag själv hade under tiden som jag jobbade med min RX-8.

För det första: Jag är av den generationen som tycker att det är drygt och svårt med moderna bilar som är tillverkade av plast, men detta var inte så svårt, bara lite omständigt för en som är van att skruva Amazon, och för all del, detta jobb hade varit av typen "gå-förbi-jobb" om bilen hade varit en Amazon.



Först måste stötfångarplasten bort. Sidomarkeringsljus måste också tas bort och innerskärmarna måste lossas. Det är ett ganska rättfram jobb med undantag för att Mazda inte använder rostskydd eller ytbehandlar sina skruvar, dessa rostiga skruvar ville jag gärna byta ut. Innerskärmarna sitter med plastclips som är ganska fiffiga; man vrider skruven ett kvarts varv och så kan mitten av clipset pillas ut en bit, varpå clipset lossnar från sitt hål. Om det inte går sönder förstås…



Fäste för ett plastsjok. Enklare att göra nya än att försöka att snygga till de gamla.


Inte en tillstymmelse till rostskydd bakom innerskärmen.


När stötfångarplasten är borta ser bilen så här trasig ut, men man kommer åt lyktorna som sitter med några skruvar. Plättlätt, fast det ser ganska hopplöst ut.


När strålkastarna var avplockade från bilen började jag med att ta av alla sladdar, glödlampor och xenonlampor. Eftersom jag gjorde en lykta i taget så lät jag den ena sitta ihop så att jag inte skulle glömma bort hur allt skulle sitta. Boxen till xenonlyset kunde jag inte få loss så den lät jag sitta kvar inuti lyktan. 
Glaset (som är av plast) ska värmas loss. Till det behöver man en ugn, en förstående fru/flickvän/mamma och en termometer. 


På några internetsidor står det att man ska ställa ugnen på 220 grader. Det ska man INTE, för då syftas det på farenheit, och 220 grader farenheit motsvarar 100 grader celsius, så 100 grader celcius är det som gäller. Du ska lossa ett lyktglas, inte gratinera en pizza.

En annan sak som bör nämnas är att du inte ska lita på ugnen. Se på bilden ovan. 100° på ugnen motsvarar 129 grader på termometern. Förresten så ska man nog inte lita på termometern heller. Jag tog iskuber och la i ett glas och stoppade ner termometerns "känselspröt" i smältvattnet. Den visade ett par grader plus. Sen kokade jag sprötet. Det visade runt 100° när vattnet började bubbla. OK, nu kör vi.


Verktygen. En wellpappskiva i ugnsformat att lägga lyktan på, dels för att skydda lyktan från ugnens metallgaller, och dels för att skydda gallret från lyktan. Vi ska ju trots allt lägga mat där senare. 
En gammal handduk och ett par handskar med bra grepp är bra att ha.


Ugnen är 100° varm och lyktan får precis plats. 
Jag la handduken över strålkastaren för att skydda glaset från strålningsvärme. Efter 8 minuter provade jag att dra i glaset. Det satt som berget. Jag lät den ligga i ugnen i 8 minuter till, sen började glaset att lossna, men jag fick ta i ordentligt. 
Märk väl att glaset är istucket lite från sidan och inte rakt framifrån.


När glaset började lossna blev det uppenbart att jag behövde fler verktyg, –fort, och därför offrades en stekspade. Den använde jag dels till att kila in i springan där jag fått glaset att släppa (så att det inte skulle fjädra tillbaka igen) och dels till att peta bort det svarta gegg som glaset är fastlimmat med. Var noga med att inte få gegg på reflektorn, för det går troligtvis inte att ta bort igen.


Ungefär här i processen fick jag den fantastiska iden att sätta engångshandskar utanpå mina vanliga handskar för att skydda dem mot gegg. En i stora drag bra ide förutom att engångshandskarna smälte fast i glaset.


Glasen hade några repor och stenskott så jag slipade dem med fint sandpapper (800 och sen 1200 papper), detta tog även bort resterna av smälta engångshandskar. Sen polerade jag upp glasen med polertrissa på borrmaskin och Autosol. Det blev inte tillräckligt bra så jag avslutade med polermedlet "Pol" på samma (tvättade) trissa. Det tog en hel kväll i garaget.


Glaset polerat och klart.


När man har plockat bort lite plast-krafs från lyktinsatsen så syns linsen till xenonlampan. Den sitter skruvad och är lätt att ta bort.


Bakom linsen sitter en plåt med ett hål i, som skapar själva ljusbilden.


Så här ser det ut inifrån strålkastaren. Det är alltså det där lilla hacket i underkant som gör skillnaden mellan vänster- och högertrafik. Sen finns det också en liten "mösskärm" på insidan av plåten, men den brydde jag mig inte så mycket om. Jag vände helt enkelt på plåten och satte tillbaka den.


Plåten sitter på tre "styrpiggar" där den undre sitter lite bredvid centrum. Man måste alltså borra ett nytt hål i plåten för att få den att passa. Det enklaste sättet att mäta ut var hålet ska vara är att sätta en klick av något kladdigt på piggen som saknar hål, och sedan passa in plåten mot de två övre piggarna och trycka plåten mot kladdet på den tredje piggen för att göra ett avtryck. Jag använde brunsås. Jag var ju i köket, eller hur! Sen gick jag ut i garaget och slog ett körnslag och borrade mitt i brunsåsen.
Sen var det bara att montera ihop allt igen.


Glaset värms fast i ugnen igen.


Skarven tätas med elefantskit, eller som det också heter: Butylgummimassa. Jag fick köpa en nästan tom tub billigt, från min lokala glasmästare. Jag drog maskeringstape på båda sidor om skarven, sen la jag på elefantskiten i en tunn sträng som jag sen arbetade ner i skarven med ett finger (med engångshandske på). Butygummimassa är ett hemskt kladd, så maskera noga och vräng handsken ut-och-in när du tar av den.



Det blir så mycket roligare att sätta ihop bilen med nya snygga skruvar.


Klart, och bilprovningen godkände också lyset även om ljusbilden inte blev så distinkt som den var från början.





Mazda RX-8 har samma bultmönster som Amazon, men så stora bromsar att 15-tums hjul inte passar. Det var värt ett försök. (Bultcirkeln är 5/114,3 mm eller 5/4,5 tum, navmåttet är 67,1 mm)

3 kommentarer:

  1. Mycket informativt och intressant. Tack!

    SvaraRadera
  2. Väldigt bra skrivet med bra bilder. Thumbs up för sånna som dig!

    SvaraRadera